Sunday, July 6, 2014

RESEPI SOTONG KANGKONG - PENYEDIAAN SOS DAN HIDANGAN:


BAHAN-BAHAN:
- 250gm sotong kembang.
- 1 cekak kangkung yang telah basuh dan bersihkan.
Cara Penyediaan: Celurkan kedua dalam air mendidih selam 2-3 minit dan celurkan kembali dalam air sejuk supaya haba dapat dihilangkan. Toskan dan potong ikut size anda suka. Sotong jangan masak lama yea..nanti jadi tayar good year.
PENYEDIAAN SOS:
- 4 sudu besar sos "Hoi Sin"..ingat lagi resepi sengkuang calit mamak haji bagi dulu?. Mamak haji dah terangkan bagaimana buat resepi ini yang halal. Kalau ada yang halal beli saja.
- 3 sudu besar pes otak udang yang berwarna kehitaman.
- 2 sudu kecil sambal belacan..tau buat?.
- 1 sudu kecil gula.
- 1 biji limau kasturi - perahan airnya.
Cara menyediakan: Adunkan semua.
Bahan untuk hiasan:
- 1 sudu kecil bijan yang goreng kering.
- 1 sudu besar kacang goreng tumbuk.

No comments:

Post a Comment