Sunday, July 6, 2014

PENYEDIAAN PES NAM PRIK PAO



Bahan-Bahan:
- 40gm (berat tanpa biji) cili kering ambil yg kulit licin bukan yg kerinting. Gunting memanjang keluarkan bijinya.
- 80gm bawang goreng yg dah sedia jual.
- 60gm bawang putih dihiris halus..dan digoreng warna keemasan.
- 2 sudu besar (tbsp) belan bakar..panaskan dikuali. Dan hancurkan.
- 200gm gula Melaka..boleh gunakan gula merah 50% + gula pasir 50%.
- 20gm udang kering.
- 4 sudu besar jus asam jawa pekat (yg asam jawa biji itu gunakan air suam dan tapis cuma utuk gula jgn jadi keras).
- 4 sudu besar sos ikan.
- 1 cawan air.
- 1/2 cawan minyak masak..kita perlukan minyak ini yea.
CARA-CARA:

1. Goreng Bawang Putih memerlukan kesabaran. Kalau boleh dapatkan yang telah goreng siap. Goreng bawang putih gunakan sedkit minyak minyak dan sekali-sekala kacau rata sehingga hirisan bawang putih bertukar warna kepada keemasan. Keluarkan dan keringkan minyaknya. Minyak gorengan ini jangan buang. Simpan untuk semasa masak sambalnya. Kisar bawang putih ini dgn bawang goreng dlm anak blender yg haq kecik/ coffee blender.
2. Panaskan kuali (tanpa minyak), goreng kering cili kering dengan sedkit garam dengan api dapur yang sederhana. Garam digunakan untuk mengelakan asap yang dikeluarkan oleh cili kering. Asap ini pedihkan mata dan kerongkong. Kacau selalu sehingga keluar aroma haruman dan cili bertukar kepada warna perang. Selepas keluarkan cili, gorengkan pula udang kering sehingga aromanya keluar. Keluarkan dan sejukkan sebelum dikisar halus.
3. Belacan yg kita panaskan atas kuali tu dikisar juga.
4. Adunkan semua perencah telah dikisar di atas dengan 1 cawan air, 4 sudu besar asam jawa, 4 sudu besar sos .
5. Panaskan kuali api yang sederhana dan masukkan baki minyak yang telah digunakan untuk goreng bawang putih. Goreng sehingga sambal pecah minyak. Masukkan gula melaka. Sekiranya terlalu pekat sambal boleh tambah sedikit air jika perlu. Pes Nam Prik Pao anda telah siap. Masukkan dalam botol yang bersih dan tutup. Simpan dipeti sejuk. Boleh digunakan sehingga tempoh 3-4 bulan pes ini.

No comments:

Post a Comment