Sunday, July 6, 2014

Cara Mamak Haji Bersihkan Ikan Keli Hidup

  1. Masukan garam dalam beg plastik, bagi ikan ini pengsan. 
  2. Gunting sengatnya..gunting kepala ikan melintang paras mata ikan. 
  3. Masukkan gunting dlm mulut gunting memanjang ke perut ikan..dengan menggunakan ibu jari dan jari tunjuk tarik keluar insang
  4. Bersihkan darah beku di tengah tulang ikan.
  5. Buang darah tepi kepala sekali untuk elak hanyir caranya kelar sikit pastu picit bg darah beku kuar kiri dan kanan.
  6.  Rendam dalam air asam jawa dan garam dlm 20-30 minit. Bersihkan dan toskan. 
  7. Lumur serbuk kunyit dan garam. Serbuk kunyit untuk bunuh bakteria bukan untuk sedapkan gorengan.
  8. Semasa goreng, awas ikan ini boleh meletup dan percikkan minyak panas sangat bahaya. Orang tua kata masukkan 2-3 keping asam geluguq (asam keping) dalam minyak sebelum operasi goreng. Kalau tak yakin..tutup semasa gorengan.
 
  


No comments:

Post a Comment