Sunday, July 6, 2014

CHEWY CHEESE


Photo: CHEWY CHEESE.....mkn kt kfc 10 ketul rm9 lebih(lbhnye lupe plak bape huhu) bila mkn ank2 suke sgt..ibu try ler wat cmni kt umh...insha allah...maka tercetus lah resepi dr kak chaq..ini kali ketiga try...anak2 ckp dh ok bu..sdp dr kfc lg...alhamdulillah JIMAT duit ibu utk ke KFC lg...sape yg berminat silakan share resepi kak chaq ni...

BAHAN2..

350 gm ubi kentang yg dilecek(yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar(kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye

CARA...
1..potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.
2..pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.
3..golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.
4..Sedia utk dinikmati...SELAMAT MENCUBE
Bahan-Bahan

350 gm ubi kentang yg dilecek(yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar(kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye

CARA...
1..potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.
2..pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.
3..golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.
4..Sedia utk dinikmati...


Tips:
  1. potong dadu kecil kentang ....goreng dan lenyek..ras ini lagi sedap..kentang lenyek itu tambah kiub maggi ayam seketul..
  2. habuk roti ..goreng bagi luaran garing sedikit..lepas itu masukkan dalam oven untuk masak 50% lagi....lagi garing tapi agaknya dalam 150 darja C dlm 7 minit ok kot yg ini..kalau tidak bebola ini kan meletup..cheese meleleh luar sebelum ke mulut..
  3. habuk roti paling senang salut..bebola itu celur dlm putih telur..habuk roti itu masukan dlm beg plastik..masuk bebola nak salutt lima enam biji...goncang ..kalau nak salut lagi tebal keluarkan celurr balik ulang balik..jimat dan tak banyak rugi kat minyak tu..
  4. kalau x ada serbuk roti blh juga guna serbuk biskut meri   

No comments:

Post a Comment