- Masukan garam dalam beg plastik, bagi ikan ini pengsan.
- Gunting sengatnya..gunting kepala ikan melintang paras mata ikan.
- Masukkan gunting dlm mulut gunting memanjang ke perut ikan..dengan menggunakan ibu jari dan jari tunjuk tarik keluar insang
- Bersihkan darah beku di tengah tulang ikan.
- Buang darah tepi kepala sekali untuk elak hanyir caranya kelar sikit pastu picit bg darah beku kuar kiri dan kanan.
- Rendam dalam air asam jawa dan garam dlm 20-30 minit. Bersihkan dan toskan.
- Lumur serbuk kunyit dan garam. Serbuk kunyit untuk bunuh bakteria bukan untuk sedapkan gorengan.
- Semasa goreng, awas ikan ini boleh meletup dan percikkan minyak panas sangat bahaya. Orang tua kata masukkan 2-3 keping asam geluguq (asam keping) dalam minyak sebelum operasi goreng. Kalau tak yakin..tutup semasa gorengan.
Sunday, July 6, 2014
Cara Mamak Haji Bersihkan Ikan Keli Hidup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment