BAHAN-BAHAN:
- 8-10 ketul ayam. (kalau nasi kandar jangan lupa saiz ketul ayam.
Berat ayam perlu 1.6-1.8kg dan dipotong 10 bahagian. Ini bermakna, 2
peha, 2 atas peha, 2 dada, 2 dari belakang dan 2 kepak.
Kalau saiz ketul ayam kecil, ia bukan masakan nasi kandar tapi masakan
tom yam. Bila anda membeli ayam di pasar beritahu peniaga ayam, potong
sepuluh nasi kandar sekiranya di Pulau Pinang. Di negeri lain beritahu
potong sepuluh peniaga akan faham. Masa dulu potong 12 boleh tapi
sekarang ini berat ayam dikira kepala, kaki dan isi perut, maka tak jadi
kalau potong 12. Bersihkan. Peramkan dengan serbuk kunyit dan garam
untuk digoreng.
- 2 sudu besar (tbsp) serbuk cili.
- 1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan putih.
- 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis.
- 1/4 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
- 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam.
- 2 biji bawang sederhana besar (dikisar dengan satu cawan air).
- 2 biji bawang sederhana besar dihiris halus memanjang. (hiris bawang
ada 3 jenis: 1. Melintang 2. Memanjang 3. potong dadu. Masakan nasi
kandar biasanya dihiris memanjang dari atas kebawah supaya bila digoreng
ia tidak berpisah dari kelopak).
- 2 sudu besar pes halia bawang putih.
- 3 kuntum bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 5 biji cengkih dan 2 keping kayu manis 1 inci.
- 1/2 sudu kecil garam masala ( tak dimestikan, sekiranya ada).
- 3 sudu besar pati oren atau sunkist.
- 1 biji lemon. (1/2 buat air perahan dan 1/2 lagi untuk hiasan).
daun pandan (dipotong panjang 3 inci - 2 helai).
- 1/4 sudu kecil pewarna "merah oren".
- 6 sudu besar gula pasir.
- Garam secukup rasa.
- Madu untuk glazing (mengilatkan).
CARA MEMASAK:
1. Daging Ayam yang telah peram (selama 15 minit) digoreng dengan
minyak masak dengan 3/4 masak. Jangan garingkan sangat, nanti isi ayam
terlalu liat. Di tepikan.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak
masak 3 sudu besar, bila minyak panas, masukan rempah 4 serangkai (kayu
manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih), masukkan daun pandan,
masukkan bawang dihiris sehingga bawang bertukar warna kepada kuning
keemasan.
3. Sederhanakan api dapur, masukan pes halia bawang
putih, diikuti serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Bila
haruman menusuk hidung, masukkan air kisaran bawang. Sekiranya ingin
berkuah tambahkan air. Besrakan api dapur. Biar bawang kisaran masak
bersama dengan rempah-rempah. Sekiranya air bawang ini tidak masak
secukup, bila hidangan yang siap masak dihidangkan kuah anda akan
berbuih seperti basi. Ia sama seperti anda masak lain-lain hidangan nasi
kandar menggunakan air bawang sebagai kuah, air bawang perlu masak
secukup. Inilah rahsia masakan nasi kandar yang menggunakan air bawang
sebagai kuah. Masakan Cina gunakan tepung jagung sebagai pemekat kuah
tetapi nasi kandar gunakan air bawang sebagai pemekat kuah pekat dan
masakan Indonesia pula menggunakan buah keras sebagai pemekat kuah.
Masakan Melayu pula gunakan kerisik sebagai pemekat kuah. Lain padang
lain belalang, lain orang lain ragam..hahaha!.
4. Bila kuah
sedang mendidih masukkan ketulan ayam yang telah goreng masak 3/4.
Masukkan gula. Kecilkan api bila kuah mula pekat.
5. Masukan
pewarna merah oren (Orange Red) bukan pewarna kuning telur. Masakan Nasi
kandar gunakan pewarna ini. Ia berbentuk serbuk dan sebotol cuma
harganya RM2.00. Goreng ayam berempah mamak atau nasi tomato, atau kuah
rojak, kuah passembur, inilah pewarnanya. Masak ayam sehingga masak
keseluruhannya. Bagaimana anda tentukan ayam anda telah masak sempurna.
Bahagian ayam yang lamabat masak ialah peha ayam. Bila peha ayam masak,
setkin kakinya nak atas atau berlubang pada urat bahagian bawah
menunjukan ayam anda telah masak sempurna. Matikan api dapur. Masukan
perahan air lemon dan air pati oren atau sunkist untuk mendapatkan
wangian semula jadi.
6. Keluarkan ayam dan hidangkan di atas
pingan hidangan. Tuangkan madu dengan mengggunakan sudu atau brus ke
atas permukaan ketulan ayam (glazing). Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment