CARA BAKAR MURTABAK:
1. Bila tepung roti canai telah sediakan, renjiskan sedikit minyak ke
atas permukaan tepung roti canai, letakan sekeping inti murtabak dan
membukuskan inti dengan tepung murtabak. Disini anda perlu tentukan saiz
inti murtabak dan kelebaran tepung roti canai yang anda telah sediakan
perlu mencukupi untuk menutup keseluruhan saiz inti murtabak.
2. Panaskan kuali leper bakr roti
canai, bila kuali mula panas renjiskan sedikit minyak ke permukaan
kuali. Angkat penyediaan murtabak yang telah disediakan dan dengan
cermat dan mula bakar murtabak anda. sekiranya anda tidak mahir untuk
pindahkan murtabak yang perlu goreng, sediakan dalam pingan dan anda
perlu cuma telungkupkan saja. Mudah bukan. Sebenarnya penerangan mamak
haji buat susah tapi bila anda sekali buat, anda akan kata ,
"ceh...mudah rupanya buat murtabak ini"..mamak haji buat leceh bawak
naik beca keliling padang kota rupenye!" hahahaha!.
3.
Sentiasa terbalikan-balikan murtabak yang sedang masak untuk mendapatkan
goringan yang sama dan tepung diluarnya masak. Jangan pedulikan intinya
kerana ia telah pun masak. Cuma anda perlu tumpukan kepada tepung yang
telah dibalut saja. kesabaran dalam goreng ini akan memberi ranggupan
yang terbaik. Jangan ikut kedai kerana mereka kejar masa.
4.
Sebelum mulakan goreng kedua dan seterusnya, tentukan minyak yang
berlebihan gorengan perlu dilap bersih. Minyak yang terbakar akan
mengeluarkan bau yang tidak enak dan kemungkinan murtabak anda akan
pahit. Garing murtabak kini terpulang pada suhu kepanasan. sekiranya
suhu kuali leper terlalu panas untuk goreng seterusnya, anda tidak perlu
mengawal api, cuma anda perlu renjiskan sedikit air untuk mengurangkan
kepanasan kuali. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment